هفتمین مراسم گرامی­ داشت علامه علی اکبر دهخدا و بزرگداشت دکتر حسن انوری:

هفتمین مراسم گرامی­ داشت علامه علی اکبر دهخدا و بزرگداشت دکتر حسن انوری استاد برجسته زبان و ادب فارسی در هفتم اسفندماه 1396 در مؤسسه لغت­‌نامه دهخدا برگزار گردید.
در این مراسم که با حضور جمعی از استادان، دانشگاهیان و مشاهیر و علاقه ­مندان زبان و ادب فارسی از جمله شفیعی کدکنی، سید محمود دعایی، ژاله آموزگار، جمال میرصادقی، شهرام ناظری، غلامرضا ستوده، غلامحسین صدری افشار، مهدخت معین، رسول شایسته، سعیدنجفی اسداللهی،  توفیق سبحانی، علی رواقی و... برگزار گردید، پس از خوشامدگویی دکتر علی درزی رئیس مؤسسه لغت­ نامه دهخدا دکتر محمود عابدی عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی در سخنانی گفتند من از 33 سال پیش که  در خدمت استاد انوری بودم در کنار هزار نکته، درس اخلاق را از وی آموختم. امروز نمی­‌خواهم از کارهای علمی استاد سخن بگویم بلکه می‌­خواهم دربارۀ معلمی سخن بگویم که به بهترین شکل نظم، وقت­ شناسی، دقت و پشتکار را به دانشجویانش یاد داد. آقای دکتر حمید حسنی از همکاران دکتر انوری در تألیف فرهنگ سخن طی سخنانی گفت: سخن گفتن از دکتر انوری بسیار دشوار اما سخن گفتن با ایشان بسیار آسان است. ایشان با اشاره به طاقت­ فرسا بودن کار فرهنگ ­نویسی گفت در کشور ما علیرغم داشتن سابقه درخشان در امر فرهنگ­‌نویسی این مسئله امروز غریب افتاده و هیچ نهاد یا سازمانی از فرهنگ­ نویسی و فرهنگ­ نویسان حمایت نمی‌كند.
آقای حمیدرضا اسلامی مدیرعامل بنیاد حامیان دهخدا به عنوان سومین سخنران با تجلیل از شخصیت دکتر حسن انوری و با اشاره به فعالیت های مؤسسه لغت­ نامه‌دهخدا در امر گسترش زبان فارسی گفت خدماتی که مرحوم علامه علی اکبر دهخدا و دکتر محمود افشار و صدها عالم و محقق دیگر به کشور کردند پیام روشنی است برای همه ما که در هر شرایط، میدان برای تبدیل ناداشته­ ها به ثروت بیکران مهیاست. ایشان در ادامه گفت در جهانی که جنگ و کینه سراسر آن را فرا گرفته است تعامل با جوامع دیگر از طریق گسترش زبان­­ فارسی به تحکیم صلح و ثبات در دنیا کمک خواهد کرد، بنیاد حامیان دهخدا برای نیل به این هدف تأسیس شده است و از همه ایرانیان علاقه­ مند به فرهنگ و ادب فارسی خواست که به این حرکت ملی بپیوندند... . آقای دکتر مسجد جامعی عضو شواری عمومی بنیاد حامیان دهخدا سخنران بعدی مراسم بودند طی سخنانی ضمن تقدیر از زحمات و کوشش های دکتر انوری در حوزه زبان فارسی گفت: آنچه که باعث شد در میان فرهنگ‌های دنیا ما سروری کنیم وجود بزرگانی چون فردوسی، حافظ، مولوی، سعدی، بیهقی، سایه و علامه دهخدا و دکتر انوری و روحیه بزرگ آنها است. ایشان از خانواده ­های بزرگ نیکوکار که در کنار تجارت از کارهای فرهنگی حمایت می­‌کنند ستایش کرد.
دکتر حسن انوری سخنران آخر این مراسم بود ایشان فرمودند 60 سال از عمر خود را در تمام مقاطع ابتدایی، دبیرستان، دوره­ های مختلف دانشگاه به تدریس اشتغال داشته است. افزون بر 30 کتاب به تنهایی یا با شراکت دیگران تألیف کرده است. ایشان در قسمتی از سخنان خود گفت: علت اینکه زبان فارسی برای ما ایرانیان مهم است این است که این زبان نقش تفهیم و تفاهم را در میان قومیت های مختلف ایفا می­کند، ترک با کرد، بلوچی با گیلکی، لر با ترک به فارسی صحبت می­‌کند. زبان­ فارسی بین شش هزار زبان دنیا یکی از زبان های مهم عالم است و در کنار ویژگی­ های دیگر جنبه موسیقیایی زبان فارسی زبانزد است. ایشان در ادامه گفت من خود را خدمتگزار کوچک زبان فارسی و فرهنگ ایران می­‌دانم. این شعر را که مادرم در گوشم خوانده است هرگز فراموش نمی­‌کنم:

اگر ایران به جز ویران­ سرا نیست       من این ویران­ سرا را دوست دارم

در این مراسم که مقارن با 85 سالگی استاد حسن انوری بود با حضور محمدرضا شفیعی کدکنی و شهرام ناظری و رسول شایسته تابلوهای خطی به دکتر حسن انوری اهدا شد. حسینعلی قبادی رئیس پژوهشگاه علوم انسانی نیز هدایایی به استاد تقدیم کرد.
در طول برنامه اشعاری از دکتر شفیعی کدکنی، دکتر مظاهر مصفا که برای دهخدا سرود شده بود توسط مجری برنامه آقای شیخ­ الحکمایی خوانده شد.
یکی از زبان­ آموزان مؤسسه لغت نامه‌دهخدا از کشور انگلستان ابیاتی از شاهنامه را خواند و زبان­ آموز دیگری از کشور ژاپن در مورد انگیزه‌های خود برای یادگیری زبان ­فارسی و جاذبه‌های فرهنگی ایران سخنانی ایراد کرد.
در بخش پایانی این مراسم فیلم مستند پرترۀ شناسای سخن که دربارۀ زندگی دکتر حسن انوری توسط استاد منوچهر مشیری ساخته شده بود به نمایش درآمد.